Gastouder worden

Wat doet een gastouder?

Je vangt in je eigen huis, naast eventuele eigen kinderen, kinderen op van ouders die werken. De kinderen zijn
tussen de 0 en 13 jaar. Als gastouder ontvang je een vaste vergoeding per kind per uur.
Deze vergoeding is gebaseerd op het aantal kinderen dat je opvangt en het aantal uren dat je opvang biedt.
Je kunt op één of meerdere kinderen tegelijk passen, 5 uur per week of zelfs 50 uur per week, net wat je wilt. Een gastouder mag op maximaal 6 kinderen tegelijkertijd passen, eigen kinderen onder de 10 jaar meegerekend.

Inschrijving bij het gastouderbureau

Tijdens het kennismakingsbezoek bij je thuis worden zaken besproken als beschikbaarheid, aantal op te vangen kinderen, opvoeding, opleingsniveau, kindvriendelijkheid, normen en waarden en controleren we je woning op veiligheid. Wanneer het gastouderbureau en jij nog steeds willen samenwerken gaan beide partijen een overeenkomst aan. Wanneer je aan alle voorwaardenvoldoet word je aangemeld bij de gemeente. Vervolgens komt de GGD thuis controleren. Indien je als gastouder door de GGD bent goedgekeurd volgt opname in het Landelijk Register Kinderopvang. Opname in het register is verplicht voor de (vraag) ouder om in aanmerking te komen.

De opvang kan beginnen

Bij het gastouderbureau komt, wellicht na enige tijd, een opvangvraag voor je binnen, maar je kunt natuurlijk ook zelf klanten werven. Indien de wensen van de (vraag) ouder met jouw mogelijkheden van opvang overeen komen, vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats bij jou thuis. Het doel van dit gesprek is te bekijken of vraag- en gastouder met elkaar in zee willen gaan. Gespreksonderwerp kan bijvoorbeeld zijn opvoeden, regels over eten en slapen, omgaan met straffen en belonen, opvangdagen- en uren, etc. Wanneer de kennismaking voor beide partijen positief verlopen is volgt er een tweede gesprek waarbij afspraken over de opvang worden vastgelegd in een overeenkomst. Bij dit gesprek is een bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau aanwezig. Hierna kan de opvang starten.