Gastouders gezocht

Interview met gastouder Stance Claus

Hebben kinderen een speciaal plekje in je hart en wil je hier graag iets mee doen? Als je graag zelfstandig werkt, jouw creativiteit en pedagogische vaardigheden wilt inzetten en blijven ontwikkelen, dan is gastouderopvang echt iets voor jou.

300_img_1585.jpg

 

Leuke uitdaging

“Werken als gastouder is een ontzettend leuke uitdaging”, vertelt Stance Claus. Ze heeft al jaren ervaring als gastouder. “Ik hou heel erg van kinderen en de manier waarop zij in het leven staan. Die onbevangenheid, prachtig! Als gastouder ga ik samen met de kinderen en hun ouders het avontuur aan dat opvoeden heet. Je ondersteunt ze door ze weerbaarder te maken en nieuwe vaardigheden te laten ontdekken.”

Zorgvuldige selectie gastouders

Gastouders worden door Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen zorgvuldig geselecteerd op ervaring met en de verzorging van kinderen. Ook moeten gastouders in het bezit zijn van het diploma Helpende Zorg en Welzijn MBO2 gastouders. Daarnaast moeten de woning en de omgeving geschikt zijn voor kinderen en voldoen aan bepaalde wettelijke eisen met betrekking tot veiligheid en hygiëne. 

Impact

Als gastouder ben je verantwoordelijk voor de opvang, verzorging en ontwikkeling van je opvangkind(eren). Je creëert een fijne sfeer waarin een kind zich optimaal kan ontwikkelen. Stance: “Het is heel leuk om gastouder te zijn, maar realiseer je dat het ook een behoorlijke impact heeft. Je hebt een kinderopvang in je eigen huis die je met dezelfde professionaliteit benadert als andere vormen van kinderopvang. Je stelt je hele huis open en het is belangrijk als jouw partner of gezin daar volledig achter staat. Je moet bovendien niet alleen verzorgend zijn, maar ook inventief zijn en inschattingsvermogen hebben. Je hebt tenslotte ook een rol als opvoeder.”

Ondersteuning Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen

Stance is blij met de ondersteuning die ze vanuit het gastouderbureau van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen krijgt. “Als gastouder ga je zelfstandig aan de slag, mét volledige ondersteuning. Je krijgt hulp bij je registratie als erkend gastouder, het veilig maken én houden van je opvanglocatie, het maken van opvangafspraken, het promoten van jouw gastouderopvang enz. Kortom, alles wat nodig is om de beste gastouderopvang te kunnen bieden!” Daarnaast besteedt het gastouderbureau veel aandacht aan deskundigheidsbevordering. Zo organiseert het gastouderbureau regelmatig thema-avonden en intervisies.

Meer weten

Geïnteresseerd in gastouderopvang? Neem contact op met het gastouderbureau via 0115-612368 of info@kinderopvangzvl.nl.