Anja Boussen, pedagogisch medewerker babygroep

Anja Boussen, pedagogisch medewerker babygroep

Anja Boussen is moeder van dochter (21) en zoon (19) en pedagogisch medewerker op babygroep De Kokkels in Breskens. Ze volgde de opleidng Sociaal Pedagogisch Werk niveau 3. Over haar baby’s op de Kokkels vertelt ze: “Ze zijn zo onbevangen en puur en geven zich zonder enig voorbehoud aan je over.

Ieder kindje heeft een eigen ritme, het is heel belangrijk om daar in mee te gaan. En zo klein als ze zijn reageren ze ook op andere kindjes of op een nieuwe baby in de groep. Dat is zo grappig, ze signaleren echt een ander huiltje, als er een nieuwe baby bij komt." Enthousiast verhaalt Anja over haar werk op de babygroep in Breskens, één van de 47 locaties Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen. Zelf moeder van een grote dochter en zoon is ze vanaf 2007 werkzaam in de kinderopvang en eigenlijk ‘gespecialiseerd’ in opvang van baby’s. “Niet iedere collega vindt het gemakkelijk of leuk om te werken met baby’s, maar ik vind het super.”

Het voeden, verzorgen verschonen en bezig zijn met de kleintjes vraagt veel tijd. Verder is er veel aandacht voor het pedagogisch aspect; de manier waarop je met ze praat en met ze bezig bent, het samen geluidjes maken en een liedje zingen. De kleintjes worden al betrokken in het kringgebeuren, lettend op het eigen ritme van de kinderen. Van 0 tot 1½ zitten ze in de babygroep en van 1½ tot 3 in de peutergroep. Soms doen de groepen iets samen, een leuke activiteiten of heerlijk buiten spelen. Ruimte genoeg rondom de locatie. In het ‘heen-en-weer’ boekje wordt naar ouders gecommuniceerd, wat er die dag is voorgevallen. En, niet onbelangrijk, er worden nog steeds veel baby’s geboren in Breskens, er staan er weer al op de wachtlijst. Anja kan niet wachten tot ze geboren worden en naar de Kokkels komen!