Peuters van de Bengelbak Aardenburg op bezoek bij de schaapjes

Peuters van de Bengelbak Aardenburg op bezoek bij de schaapjes

Donderdag 27 maart 2014 was het zo ver. De donderdaggroep van de Bengelbak ging op ‘schoolreis’ naar Eede. Want daar is de boerderij van de opa en oma van Maud. De familie Rammelaere was zo vriendelijk om ons een rondleiding te geven op hun erf.

We verzamelden in de peuterspeelzaal. Verwachtingsvolle gezichtjes keken naar juf Roos en juf Ineke. Wanneer zouden zij zeggen dat we naar de auto’s mochten gaan? Eerst de indeling nog. De juffen en ouders namen elk een aantal kindjes onder hun hoede. Jasjes aan en  naar de auto! We reden in colonne richting Eede. De mama van Maud reed voorop. In de auto kletsten we al over wat we zouden gaan zien. Zouden er lammetjes zijn? En koeien? We parkeerden in de wei naast het woonhuis en werden hartelijk ontvangen door familie Rammelaere. Nog voordat alle peutertjes uit de auto’s waren geklommen, stonden de eerste jongens en meisjes al voor de kippenren. “Ik zie geen ei!” zegt een meisje. Dat klopt. De kippen leggen hun eieren in het hok ernaast. Daar gingen we later nog een kijkje nemen. We gingen eerst de pony bewonderen. De pony staat naast de stal. Enkele dappere peuters aaiden het dier over de manen en neus. Sommigen probeerden hem stro te geven. Toen mochten ze ook nog een bakje voer vasthouden. Dat viel beter in de smaak bij het dier! Het bakje was zo leeg.
Tijd voor een kijkje in de stallen. Wat zou ons daar te wachten staan? De eerste kinderen stonden al voor de hokken te kijken. Lammetjes en schapen! Daar had de juf over verteld. De opa van Maud maakte het hok open. Wie durfde, mocht de lammetjes aaien. En ja hoor, een paar jongens en meisjes gingen het hok in en voelden hoe zacht de lammetjes zijn. In de volgende schuur waren konijnen te zien. Eén konijntje mocht uit het hok, zodat de peuters konden voelen hoe zacht de vacht is. Toch best spannend! De een na de ander aaide het konijn. Totdat het tijd was om de andere schapen te bekijken. Opa Rammelaere hield een lammetje vast, zodat er nog eens geaaid kon worden. We gingen terug naar buiten, want de schapen mochten in de wei. Toen de hekken open gedaan werden, renden de dieren naar buiten. Vooral de lammetjes sprongen hoog in de lucht van blijdschap. De kinderen schaterden het uit! Ondertussen was de kippenren ook open en mochten de eieren uit het kippenhok gehaald worden. Dat is grappig! De een na de andere kwam met eitjes naar buiten. Let op dat ze niet vallen! Een jongetje gaf het ei terug aan de kip. “Alsjeblieft kip!”.

Maar van al die indrukken kregen we wel trek. Daar hadden de oma van Maud en Jera en Carla al op gerekend. Iedereen, kinderen en begeleiders, werden verwend met iets te drinken en cake. Wat een verwennerij! En toen was het alweer tijd om terug te gaan naar de Bengelbak. Met koude snoetjes en handjes, maar vol verhalen kwamen we terug aan in Aardenburg. Wat een leuke ochtend!

 Kristel,  mama van Siep.