Voor ieder kind een gezonde start

Bij Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen brengen veel kinderen heel wat tijd door. Gezond opgroeien staat bij de opvang hoog in het vaandel. Jeroen van Loon, unitmanager vertelt over de manier waarop Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen daar aan werkt.

Gezonde start

“We willen graag een nog gezondere kinderopvang zijn. We zijn al heel bewust bezig, maar we willen het nog beter doen. Hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Dat gaat niet alleen over eten en drinken. Ook genoeg bewegen en voldoende slapen horen daar bij. Maar ook als kind lekker in je vel zitten omdat je warmte en geborgenheid voelt”, vertelt Jeroen.

Jeroen is voor Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen het eerste aanspreekpunt voor het beleid rond gezonde kinderopvang. Jeroen heeft altijd al veel interesse gehad in gezond leven, gezondheid en vindt het belangrijk om kinderen een gezonde leefstijl bij te brengen. “Buiten spelen in de natuur is bijvoorbeeld heel goed voor kinderen. Onderzoek toont aan dat het de intellectuele ontwikkeling en motoriek stimuleert. Kinderen leren ook beter omgaan met risico’s en de exploratiedrang versterkt. En zo kan ik nog wel even door gaan.” Om als aanspreekpunt ook werk te maken van gezonde kinderopvang bij alle locaties, heeft Jeroen de training “Een Gezonde Start” gevolgd.

Training voor collega’s

Natuurlijk heeft Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen al veel aandacht voor een gezonde leefstijl. Nu gaat het een stapje verder. “Na mijn cursus heb ik alle pedagogisch medewerkers uitgenodigd om hier verder in mee te denken. Ze konden zich voor twee trainingsavonden opgeven. Mijn doel was vooral enthousiasmeren. Ik heb nu aan 12 pedagogisch medewerkers een training gegeven. Dit waren voornamelijk medewerkers die al heel veel met gezondheid bezig zijn, maar ook een paar die er nog iets minder mee bezig zijn. Juist deze variatie is heel goed.”

Gezondheidsbeleid

Er zijn nu twee werkgroepen ontstaan en die gaan de gezondheidsthema’s verder uitwerken. De ene groep is meer bezig met voeding en het minimaliseren van ziekteverspreiding. De andere groep is meer bezig met meer bewegen. “We nemen ons beleid opnieuw onder de loep. Hoe lang gaan we naar buiten per dag en wat doen we dan? Wat doen we bijvoorbeeld bij miezerregen? Gaan we wel of niet naar buiten? Groen en natuur krijgen ook veel aandacht in onze gesprekken. Een moestuin vinden we ook een mooie aanvulling. Kinderen zien daar hoe een wortel, een krop sla of een radijs groeit. Samen proeven van de groenten vinden kinderen geweldig. Maar ook samen koken met verse ingrediënten en dat samen opeten is een verrijkende activiteit voor kinderen.” De werkgroepen werken een voorstel uit voor het gezondheidsbeleid van de kinderopvang.

Betrokkenheid van de ouders

Ook voor de ouders is er een rol weggelegd. “We vinden het fijn als ouders met ons meedenken. En dat ze zelf juist ook gaan nadenken over bijvoorbeeld nog gezondere traktaties. Maar ook dat kinderen ’s morgens ontbijten voordat ze naar de opvang komen of naar school gaan. Dat hoort zeker bij een gezonde leefstijl”, benadrukt Jeroen.